
Choroby grzybowe pomidorów
Zaraza ziemniaczana na pomidorze - to jedna z najgroźniejszych i najpowszechniejszych chorób pomidorów. Pierwsze objawy występują w postaci dużych, nieregularnych, wodnistych plam na czubkach i brzegach liści, które bardzo szybko powiększają się, obejmując znaczą powierzchnie liścia. Prowadzi to do zasychania i zrzucania liści przez roślinę. Najbardziej charakterystyczne objawy tej choroby występują na zielonych, niedojrzałych owocach. Pojawiają się na nich duże, twarde, brunatne plamy, sięgające w głąb miąższu. Porażone owoce nie dojrzewają i opadają.
Zapobiegać zarazie ziemniaka możemy domowymi sposobami, stosując opryski wywarem z pokrzyw lub skrzypu polnego. Blisko uprawy pomidora warto sadzić szałwię lekarską i lawendę. Ich olejki eteryczne ograniczają atak choroby.
Przy porażeniu chorobą jak najszybciej stosujemy ochronę chemiczną jednym z środków: Cabrio Duo 112 EC, Signum 33 WG, Revus 250 SC lub Miedzian 50 WP.
Alternarioza pomidora - poraża przede wszystkim pomidory uprawiane w gruncie, szczególnie w ciepłe i deszczowe lata. Objawy tej choroby to ciemnobrunatne, ograniczone nerwami plamy na liściach, które z czasem zasychają i wykruszają się w środku. Liście, w wyniku przybywania plam, żółkną, zwijają się i obumierają. Porażone owoce gniją, a na powierzchni plam widoczny jest nalot grzybni.
Do zwalczania alternariozy pomidora wykorzystuje się preparaty chemiczne zalecane w ochronie pomidorów przez zarazą ziemniaka. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia tej choroby pomidorów, należy unikać uprawy pomidorów w pobliżu plantacji ziemniaków. W miejscu gdzie wystąpiła choroba, przez 3-4 lata wykluczona jest uprawa pomidorów.
Zgorzel podstawy łodygi i brunatna zgnilizna owoców - to najgroźniejsza choroba pomidorów, który poraża łodygi oraz powoduje gnicie owoców. Pierwsze objawy pojawiają się dość późno, najczęściej tuż przez zbiorem owoców. Na łodydze, tuż nad ziemią pojawiają się brunatne plamy, obejmując łodygę pierścieniowo, a cała roślina więdnie. Na owocach zgnilizna pojawia się wokół szypułki, w postaci ciemnobrunatnych, zapadających się plam. Na plamach widać drobne, czarne kuleczki.
Gdy występują objawy choroby, rośliny usuwamy z całą bryłą korzeniową. Należy zrobić 3-4 letnią przerwę w uprawie pomidora na tym samym stanowisku. Pozostałe rośliny możemy zabezpieczyć opryskując preparatem Miedzian 50 WP.