Mais Sil 250 g inokulant bakteryjny, zakiszacz
Opis
Specjalistyczny zakiszacz (inokulant) do produkcji kiszonek z kukurydzy.
Posiada zwiększoną zawartość bakterii heterofermentatywnej Lactobacillus buchneri, najważniejszej przy kiszeniu kukurydzy. Bakteria ta produkuje związki organiczne hamujące wzrost, rozwój grzybów pleśniowych i drożdży w zakiszanej kukurydzy, dzięki temu kiszonka jest mniej podatna na psucie się podczas wybierania z pryzmy i w TMR na stole paszowym. Bakteria Lactobacillus buchneri produkuje związek energetyczny glikol propylenowy. Druga bakteria w składzie, wysoce aktywna w produkcji kwasu mlekowego jest niezwykle ważna przy zakiszaniu ziarna kukurydzy, kolb typu CCM i LKS. Mais Sil Plus można również wykorzystać w kiszeniu traw, wysłodków buraczanych i młóta browarnianego.
STOSOWANIE
Dawkę należy ustalić w zależności od stopnia trudności zakiszania, jakości surowca i innych warunków technologicznych:
• Kukurydza - całe rośliny: 250g/50-75 ton
• Kukurydza – wilgotne ziarno, kolby CCM, LKS: 250g/50 ton.
• Wysłodki buraczane, młóto browarniane: 250g/50 ton.
Preparat w proszku do zastosowania w roztworze wodnym w proporcji 250g/10-50 litrów czystej wody. Roztwór roboczy należy wykorzystać w ciągu 24 godzin. Stosować za pomocą aplikatora lub ręcznie spryskiwać układane warstwy na pryzmie lub w silosie.
SKŁAD:
Bakterie fermentacji mlekowej:
Lactobacillus buchneri - 6x10¹⁰ jtk /g,
Pediococcus pentosaceus - 4x10¹⁰ jtk /g
Ogólna liczba bakterii w produkcie – 1x1011 CFU/g
„Na stracie” liczba bakterii z preparatu na 1 g zakiszanego surowca przy stosowaniu 250g/50 ton wynosi 500 tys. CFU.
Dostępne opakowania: 250g.